Økokrims trusselvurdering utarbeides annet hvert år. I årets trusselvurdering har vi hovedfokus på den kriminelle økonomien og kriminelle nettverk.
Hvitvasking, korrupsjon og kriminell økonomi omtales av Europol som kriminalitetens motor. Mye av den profittmotiverte kriminaliteten i Norge begås av norske eller utenlandske kriminelle nettverk.
Den kriminelle økonomien er kriminalitet satt i system. De kriminelle blir stadig mer profesjonelle. De opererer i en parallell økonomi, der tilretteleggere som advokater og regnskapsførere, og kriminalitet som en handelsvare, benyttes for å tilsløre kriminaliteten. Den kriminelle økonomien har innslag av trusler, vold og sosial manipulering, og virksomheten til de kriminelle blir stadig mer lukrativ.
Utviklingen i kriminalitetsbildet stiller høye krav til tverrfaglig kompetanse. Det krever en evne til prioritering og samarbeid internt i politiet, og det krever samhandling med andre kontrolletater og med næringslivet.
Økokrim styrker nå kapasiteten og kompetansen til å bekjempe økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet.
– Inndragning av utbytte er sentralt i bekjempelsen av kriminaliteten. Vi jobber sammen med politidistriktene for å gjøre politiet bedre i stand til å møte de truslene vi ser treffer hele landet, sier sjef for Økokrim, Pål K. Lønseth.
De kriminelle har svært god teknologisk kompetanse, som de kontinuerlig utvikler. Mistenkelige transaksjoner, komplekse selskapsstrukturer og skjulte eierskap benyttes både innen arbeidslivskriminalitet, annen økonomisk kriminalitet og av statlige aktører.
– Vi styrker oss på den teknologiske siden, som gjør at vi kan jobbe enda mer effektivt for å avdekke hvitvasking og korrupsjon, sier Lønseth.
Bedragerier er en type økonomisk kriminalitet som får direkte økonomiske konsekvenser for personene som rammes. Årlig blir flere tusen nordmenn og norske bedrifter frarøvet små og store beløp, og mørketallene er store. Konsekvensene ved andre typer økonomisk kriminalitet, som skatt- og avgiftskriminalitet, innsidehandel, hvitvasking og korrupsjon er mindre merkbart for publikum. Disse konsekvensene påvirker samfunnsstrukturer vi alle er avhengig av, og fører til at tilliten til samfunnet undergraves.
Flere tiltak for å møte truslene er allerede igangsatt:
– Vi har åpnet vår bedragerienhet, som kraftsamler innsatsen mot bedragerier. Vi samarbeider også med Skatteetaten om et pilotprosjekt for å få bedre etterforsking av skattekrimsaker, og vi bidrar inn i politiets satsing på å bekjempe kriminelle nettverk, sier Lønseth.
Last ned Økokrims trusselvurdering 2024 som PDF her
Kilde/kildehenvisning: