Rettsskandalene – Blir bare avvist

Erfarne politietterforskere fortviler, og mener bevisene de legger fram for Gjenopptakelseskommisjonen systematisk blir avvist.

BLIR IKKE HØRT: - Vi har negative opplevelser med Gjenopptakelseskommisjonen. De overser og avviser bevis vi legger fram, sier leder av private etterforskernes forening, John Christian Grøttum Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

BLIR IKKE HØRT: – Vi har negative opplevelser med Gjenopptakelseskommisjonen. De overser og avviser bevis vi legger fram, sier leder av private etterforskernes forening, John Christian Grøttum. Kildehenvisning: Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.

Vår erfaring med Gjenopptakelseskommisjonen er ikke positiv. Vi opplever gang etter gang at nye bevis bare blir avvist, sier leder av Norsk forening for etterforskning og sikkerhet (NFES) John Christian Grøttum til Dagbladet.

I dag leder han NEFS, som har rundt 40 medlemmer. De aller fleste er tidligere politietterforskere og ledere i norsk politi. Vi opplever nærmest en resistens fra Gjenopptakelseskommisjonen, når vi kommer med nye bevis og opplysninger i straffesaker. Uansett hva vi legger fram, blir det bare avvist, sier Grøttum.

Rettsskandalene
De siste ukene har tre av de store kriminalsakene i Norge siden 90-tallet preget nyhetsbildet. Først ble en annen mann enn fetteren i Birgitte Tengs-saken, tiltalt for å ha drepte henne.

Rettssaken mot mannen starter i begynnelsen av november. I forrige uke slo riksadvokat Jørn Maurud fast at dommen mot Viggo Kristiansen var feil, og at han aldri skulle vært dømt i Baneheia-saken. Kristiansen har sonet 21 år, og kan nå vente seg en stor erstatning.

I går ble det gjennom Dagbladet kjent at tidligere toppsjef på Kripos, Knut Holen, har vurdert bevisene i Orderud-saken. Holen konkluderer med at Per Orderud er uskyldig dømt.

Nå går lederen for NEFS til frontalangrep på Gjenopptakelseskommisjonen, som han mener overser bevis som blir lagt fram for kommisjonen.

Frykter justismord
Han er ikke overrasket over at den siste tiden er avslørt justismord i Norge. Både jeg og mine kolleger som jobber som privatetterforskere har en rekke eksempler på at Gjenopptakelseskommisjonen ikke har tatt nye opplysninger og bevis alvorlig, sier Grøttum.

Selv har Grøttum flere eksempler, som han har gransket, og som han mener uskyldige er dømt til lange fengselsstraffer. I ett tilfelle dokumenterte vi, slik vi ble opplært i politiet til å jobbe, at forbrytelsen ikke kunne ha skjedd. Likevel ble begjæringen om gjenopptakelse bare avslått. Mannen sonet fire år i fengsel. Han kunne umulig ha gjort det han var dømt for. Det dokumenterte vi ved en rekonstruksjon, og en grundig etterforskning, sier Grøttum til Dagbladet.

«Skremmende»
Grøttum viser også til en voldtektssak på Vestlandet, hvor en mann ble dømt til en lengre fengselsstraff. Det eneste politiet gjorde, var å ringe skolen hvor fornærmede var elev. Det ble ikke foretatt noen åstedsundersøkelser fra politiets side. Da vi foretok en grundig åstedsundersøkelse, dokumenterte vi at dommen måtte være feil. Igjen ble begjæringen bare avvist, sier Grøttum.

Den tidligere politimannen med mange års erfaring fra både mordkommisjonen til Kripos og narkotikaseksjonen i Oslo politidistrikt, beskriver opplevelsene med Gjenopptakelseskommisjonen som både frustrerende og skremmende. En tidligere kollega av meg i Kripos formulerte seg slik:

«Hadde vi fortsatt vært i politiet, hadde sakene blitt gjenåpnet umiddelbart».

Grøttum stiller spørsmål ved rettssikkerhet i Norge, og forstår ikke hvorfor Gjenopptakelseskommisjonen, etter hans oppfatning, systematisk avviser begjæringene om gjenåpning. Mine kollegaer har de samme erfaringene. Selv om vi ikke lenger jobber i politiet har de fleste av oss i NEFS rundt 30 års erfaring fra etaten, og kan etterforske. Da er det vondt å se at uskyldige ikke blir hørt, og at nye bevis bare blir avvist.

Vurderer bevisene
Grøttum sier rett ut at det virker som Gjenopptakelseskommisjonen ikke tar opplysninger og hye bevis fra private etterforskere og utredere alvorlig. Vår erfaring med Gjenopptakelseskommisjonen er ikke positiv. Vi opplever gang etter gang at nye bevis bare blir avvist, sier leder av Norsk forening for Etterforskning og Sikkerhet (NFES) John Christian Grøttum til Dagbladet.

Siv Hallgren, leder av Gjenopptakelseskommisjonen sier kommisjonen vurderer hver sak den får til behandling. Jeg kan ikke gå inn på enkeltsaker, men hver eneste sak som kommer til oss blir nøye vurdert, sier Hallgren.

Kildehenvisning: https://www.dagbladet.no/nyheter/blir-bare-avvist/77577025

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.